سیاسی و اجتماعی

گرداب گذشته‌گرایی

جویا جهانی

گرداب گذشته‌گرایی

مسئله‌ی احیای دین يكى از مسائلى است كه پیرامون آن خرافات و انحرافات بسیار جدی و ویرانگر در جهان اسلام شکل گرفته است. ریشه‌ی تفکر تجدیدگرایی و احیای دین، حدیثی است که از پیامبر گرامی اسلام (ص) نقل شده است:

«إِنِّ اللَه یَبعثُ فی هذهِ الاُمَّهِ علی رأس کلِ مائه سَنَهٍ مَن یُجدد لها امر دینها: خداوند در میان امت اسلام در آغاز هر صدسال کسی را برمی­انگیزد که امر دین را احیا کند».

لفظ «مُجَدِّد» در لغت به معنی تجدید کننده است. در دین اما این واژه اصطلاح خاصی است که به کسی اطلاق می­شود که سعی در تجدید احکام دین و احیای آن دارد. بزرگترین انحراف دیدگاههای احیاگرایانه این است که تلاش می‌کنند دینی را که برای احیا و زنده کردن بشریت نازل شده، احیا کنند. چگونه می‌شود کسی که حیات وی منوط و وابسته به دین است، خود احیاگر دین باشد. بر اساس این انگاره‌ی اشتباه، در طول تاریخ اسلام، بسیاری از افراد خود را احیاگر دین اسلام معرفی نموده و جوامع اسلامی را در گرداب گذشته‌‌گرایی فرو بردند. این معنی از حدیثی گرفته شده است که می­گوید: «ان الله یبعث فی هذه الامه علی رأس کل مائه سنهٍ من یجدد لها امر دینها: خداوند در میان امت اسلام در آغاز هر صدسال کسی را برمی­انگیزد که امر دین را احیا کند». این حدیث بسیار مورد توجه مسلمانان بوده و به ویژه هنگامی که شهرها و کشورهای اسلامی از نظر دینی رو به زوال و نابودی و سستی بودند و در آنها کژدینی و کجروی و بدعت­های گوناگون گسترش یافته است، این حدیث بیشتر در کانون توجه عالمان مسلمان قرار گرفته است. در منابع حدیثی تشیع این حدیث وجود ندارد و در منابع حدیثی اهل سنت نیز، تنها در سنن ابی داوود آمده است. (سنن ابی داوود، ج2). از همین رو برخی از عالمان مسلمان تسنن و تشیع آن را نمی‌پذیرند.

در میان گروههای مسلمان، بیشترین سوء‌استفاده از این حدیث توسط سلفیه صورت گرفته است. درون­مایه‌­ی این روایت، اگر آن را بپذیریم، ارجاع به گذشته است. از این رو، سلفیه و بنیادگرایان مسلمان در مواجهه با رویدادهای اکنون و این­‌زمانی و برای برون رفت از چالش موجود، همواره به گذشته نگاه کرده و براین باوراند که هیچ راه چاره­ای برای شرایط موجود وجود ندارد، مگر بازگشت به گذشته.

 

 

 

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا