خلاصه نشست موضع گیری های علمای جهان اسلامی در مورد حق تعلیم زنان
نویسنده: دکتر زلمی نشاط
نشست اسلامآباد زیر عنوان، “آموزش و پرورش دختران در جوامع اسلامی، چالش ها و فرصتها” برای سه روز برگزار شد.
1. برگزار کننده اصلی این نشست نهاد سعودی بنام “رابطه العالم الاسلامی” (The Muslim World League) بود. در نشست دبیرکل سازمان همکاری های اسلامی نیز حضور داشت. میزبانی آنرا نخست وزیر پاکستان و حکومت آنکشور میکرد.
2. در روز نخست کنفرانس، علمای جهان اسلام به نمایندگی از “شورای فقه” “رابطه العالم الاسلامی” و اکادمی بین المللی فقه اسلامی سازمان همکاری های اسلامی اعلام کردند که آموزش پرورش نه تنها یک حق دختران می باشد، بلکه فرض نیست است. بنا هر گروه، سازمان و فردی خلاف این را گوید از “جماعت” اسلام دور است و تفسیر آنها تاویل منحرف از اسلام میباشد.
3. بر بنیاد این “اجماع” علمای جهان اسلام، در روز دوم کنفرانس “اعلامیه اسلامآباد” را صادر شد. در اعلامیه این مسایل تکرار شده است. این اعلامیه تذکر دارد که هر گروه ویا افرادی که “خارج” این اجماع قرار میگیرند، بیرون از «جماعت» اسلام اند.
4. اعلامیه اسلامآباد از طرف دبیرکل سازمان همکاری های اسلامی و دبیر کل “رابطه العالم الاسلامی” به امضا رسید. در ضمن از متن سخنرانی شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان، روشن بود که از وی محمد بن سلمان خواسته است تا این کنفرانس را میزبانی کند. به گویش دیگر این بخش از تلاش های سعودی می باشد، نه اسلام آباد.
5. قرار است که این “اعلامیه اسلامآباد” به شورای امنیت سازمان ملل متحد سپرده شود تا باشد از طرف ملل متحد نیز به تصویب برسد. قرار است که شورای دایمی ای برای تطبیق “اعلامیه اسلامآباد” در چارچوب “رابطه العالم الاسلامی” ایجاد شود تا تلاش ها و هماهنگی های لازم رابرای تطبیق این اعلامیه را فراهم سازد، البته به شمول وجوه مالی آن.
6. روز سوم کنفرانس در دو بخش تنظیم شده بود. بخش نخست های تدویر چندین میز گرد همزمان بود تا نقش فناوری معلوماتی در آموزش پرورش، نقش رسانهها برای عدالت آموزش و پروش، نقش فعال زنان در صلح و امنیت و بالاخره نقش فعال زنان در پلاتفرم های رسانه ای بود. بخش دوم روز شوم (یکشنبه) سخنرانی کلیدی توسط بانو ملاله یوسفزی بود که در پی آن امضای موافقت نامه های متعدد (20 موافقت نامه) برای شروع تطبیق “اعلامیه اسلامآباد” از همین حالا بود. در اخیر “اعلامیه اسلامآباد” به خوانش گرفته شد که در ویبسایت “رابطه العالم الاسلامی” به چهار زبان نیز موجود است.
7. من به عنوان بنانگذار و رییس اجرایی بنیاد موزاییک افغانستان، نهاد خیریه در بریتانیا ثیت است از طرف “رابطه العالم الاسلامی” (The Muslim World League) دعوت شده بودم در روز سوم کنفرانس سخنرانی خود را نیز ارایه کردم. شایان یاد آوری است که متاسفانه از افغانستان تنها من به این نشست دعوت شده بود، و آنهم به نمایندگی از یک نهاد خیریه. به همین دلیل بمن فرصت سخنرانی داده شد . من تلاش کردم که با استفاده از پلاتفرم، آواز مردم کرم را انعکاس دهم.
8. حالا مشکل اصلی بالای تاویل ویا “تفسیر واقعی” از دین مبین اسلام خواهد بود. این همه علما و سازمان های اسلامی اعلان کردند که درک آنها درک “حقیقی” از اسلام است. حالا دیده شود که طالبان و “امیرالمومنین” آنها این را میپذیرد ویا تفسیر خودش را از اسلام تاویل “واقعی” میداند. از دید من، اصل مساله این است.