مقالات اجتماعی

نیایش

نویسنده: خواجه بشیر احمد انصاری

الهی!
در زمان و مکانی که شعله افروزان جنگ نام پاک ترا با خون و جنایت آلوده اند، هستند کسانی که تاریخ بشر را سلسله ای از کشمکش ها ونبرد های گرم و خونريزى هاى “مقدس” مى دانند.
اما کسانی که روح پیام و جوهر دین ترا دریافته اند می دانند که خانواده حضرت انسان از یک پدر و مادر زاده شده و دین تو برای وصل کردن همین کانون ملکوتی آمده و پیام تو چیزی جز تعالیم و ارزش هایی نیست که وحدت جنس بشری و وحدت آفریدگار آن، عدالت اجتماعی، کرامت انسانی و قدسیت زندگی از ضروریات آن به شمار می روند.

الهی!
همان طوری که عرصه های درخشان هنر، ادبیات، تاریخ، فرهنگ، زبان، حقوق بشر، حکومت مردم و دیگر ارزش های برین در جهت رسیدن به اهداف آلوده ای به کار برده شده اند، نام پاک تو نیز در این میان مستثنی نبوده است، ولی با وجود این همه، همان طوری که “دایرة المعارف جنگها” شهادت می دهد، از جمله 1763 جنگی که ثبت تاریخ گردیده است، تنها 6.87 % آن جنگها دارای انگیزه هایی بوده اند که بنام تو پیوند خورده اند. همین قرنی که گذشت، دو جنگ جهانی، جان بیشتر از 120 ملیون انسان را گرفت؛ جنگ هایی که دین تو هیچ نقشی در آن نداشت. پس از آن که گیوتین انقلاب فرهنگی چین، تصفیه های ایدیولوژیک شوروی، اعدام های بلوک شرق، قربانیان ایدئولوژی های فاشیسم، نازیسم و کمونیسم در جهان، خون بیشتر از 100 ملیون انسان دیگر را نوشید، باز هم دین تو نقشی در آن میان نداشت.

ای آفریدگار زندگی!
ما می دانیم که دین یکی از منابع قدرت اجتماعی است و با درک همین حقیقت بود که جنایتکاران تاریخ از دوران باستان تا امروز آن را در جهت دستیابی به اهداف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خویش بکار بردند. هنگامی که چنگیزخان یورش خزنده خویش را در جهت برچیدن بساط تمدن اسلامی براه انداخت، خودش را تازیانه ای از تازیانه های خدا نامید که از آسمان بر پشت گناهکاران فرود آمده، و اگر کسی گناهی مرتکب نمی شد، خداوند عذابی چون او نمی فرستاد. آتیلا هم پیش از او خودش را قمچین خدا بر پشت خلایق او خوانده بود.
جنگهای صلیبی هم که براه افتیدند، تنها دلیل آنها رستگاری مذهبی و آزادسازی شهر مقدس از دست “کفار” مسلمان نبود، بلکه اهدافی چون تأمین نیاز های نظام فئودالی، دستیابی به منابع اقتصادی، ماجراجویی های جهانی، دستیابی به زمین های رایگان و ثروت های آسان از انگیزه های اصلی آن به شمار رفته تا جایی که هر جنگجوی صلیبی، جنگ صلیبی خودش را پیش می برد. در این میان حتی پاپ اربن دوم با انگیزه های سکولار بسوی مشرق تاخته بود که ایجاد یک میراث بزرگ شخصی و تکیه بر تخت رهبری بلامنازع کل کلیسای مسیحی چون ارتدوکس های شرقی و قسطنطنیه از جمله آن اهداف به شمار می رفت.نیایش

اي خدای روح و پروردگار رحمت!
دین خاتم تو نیز پس از رحلت پیام آور آن خیلی زود و آن هم زیر فشار سنت های جهانشمول آن زمان، مناسبات قبیلوی آن مکان، و قوانین جنگل آن روزگاران در چهارچوب نظام امپراطوری به جهان عرضه گردید؛ امپراطوری ای که به گفته بنده تو اقبال، با روح دین تو سازگاری نداشت. این توسع و کشور گشایی پر شتاب که از درون به بیرون جهید، در نهایت امر از عمق کاست و به پهنا افزود که تا هنوز درد آن را می چشیم.

ای نازل کننده کتاب!
کتاب هایی که بنام تو دست به دست می شوند چند کتابی بیش نیستند، اما کتاب هایی که این چند کتاب را تفسیر کرده اند شمار شان به هزاران و میلیون ها می رسند. این هزاران و میلیون ها کتاب چیزی جز تفسیر و فهم بشری نیست که تا حدی از فرهنگ و تاریخ و زبان و واقعیت های اجتماعی مفسران رنگ پذیرفته است. یک نفر می آید و در کتاب تو چیزی جز آیات رحمت نمی یابد؛ و آن دیگری در سراسر پیام تو چیزی جز نشانه های عذاب و خون و انتقام و کینه نمی بیند. آری! یک انسان نیمه وحشی، می تواند زیباترین دین را به فساد کشیده و صلحجوترین آیین را به دستگاه گیوتین تبدیل نموده و دین او می شود آیین و آداب ذبح انسان. از همینرو جنبش های اصلاحگر دینی کوشیده اند تا برداشت هایی را که شرایط اجتماعی خاص بر دین تو تحمیل نموده اند، از پیکر آن بزدایند.
می گویند بودیسم صلحجو ترین راه زندگی است، ولی حتی همین بودیسم در طول تاریخ به پاکسازی قومی، قتل عام، نسل کشی و آزار و اذیت فراوانی دست یازیده است. آنچه در قرن 16 و 17 در جاپان زیر نام بودیسم انجام یافت و آنچه امروز علیه روهینگا انجام می شود، می تواند مصداق روشن استفاده ابزاری از این روش باشد. آیا تجاوز مسیحیان اروپایی در حق یهودیان، و یهودیان اسرائیلی در حق مسلمانان فلسطینی، و مسلمانان علیه آشوریان، نمونه های بارزی از استفاده های ابزاری دستگاه های قدرت از دین نیست؟

ای خدای رازها و مالک پرده ها!
ما را بصیرتی ده تا حساب دین ترا از تمامی کشمکش های استخباراتی که امروز در جهت تسخیر سرزمین ها، کنترل مرزها، دستیابی به راه‌ها، پیروزی در رقابت ها، سیطره بر ثروت ها، دسترسی به گذرگاه ها، تحقق تفوق طلبی ها، و تحکیم ملی‌گرایی های فاشیستی براه انداخته اند، تفکیک نموده، و برای ما توانی ده تا بنیاد تمامی مساجد ضراری را که برای ما ساخته اند، از بیخ براندازیم!
حتی لا تکون فتنة ويكون الدين كله لله.

ادامه دارد..

نمایش بیشتر

سیمرغ

سیمرغ یک نهاد فرهنگی و اجتماعی است که با اشتراک جمع کثیری از اندیشمندان، فرهنگیان و نویسنده‌گان در حوزه تمدنی و فرهنگی فارسی_ پارسی تشکیل گردیده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا