سیاسی و اجتماعیفرهنگ و ادبیاتمقالاتمقالات اجتماعی

اسلام چیست؟

نویسنده: دکتور عمران عبداللهی

اسلام دینی است که خداوند متعال در تاریخ بشر، همه پیامبرانش را برای تبلیغ و نشر آن فرستاده است، تا دست انسان را بگیرد و به سرمنزل خوشبختی، رفاه و نجات در دنیا و آخرت برساند. محمد بن عبدالله آخرین پیامبر الهی است که خدای عزیز او را مأمور تبلیغ اسلام به عنوان آخرین و کاملترین دینش ساخت و فرمود: {الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا} [المائدة: 3]

ایمان و تصدیق جازم به خدای یگانه و پیامبر علیه السلام شاه­کلید داخل­شدن به اسلام است، ایمان به فرشتگان، کتاب­های آسمانی، پیامبران الهی، روزآخرت، زنده­شدن بعد از مرگ و قدر خیر و شر از سوی خدای متعال، ایمان شخص را تکمیل نموده و «مسلمان» نامیده می­شود. شناخت خدا، شناخت پیامبر خدا، شناخت دین اسلام، عمل کردن بر مبنای این شناخت، دعوت به سوی آن و صبر و شکیبایی در راه دعوت اموری اند که یک مسلمان در راه تحقق آن مجدانه تلاش نماید.

اسلام چیست؟

اسلام بر پنج بنا از قبیل: کلمه طیبه، نماز، روزه، زکات و حج استواراست و هرکسی که اسلام را می­پذیرد، به انجام دادن آنها مکلف می­شود. دین اسلام به حیث آخرین دین، فرستاده شده که رهبری بشریت را در همه میادین زندگی، مانند: دنیا و آخرت،  جنگ و صلح، اقتصاد و سیاست، فرد و خانواده، جامعه و جهان تا واپسین ایام حیات انسان در زمین بر عهده گیرد. لذا برای هر زمانی و هر مکانی شایستگی اجرا، تطبیق و پاسخگویی دارد.

اسلام، تغییر جامعه بشری را منوط به تغییر فرد می­شناسد و طغیان و استبداد افراد را در احساس استغنا و بی­نیازی آنان مضمرمی­داند. هر انسانی را در قلمرو زندگی و صلاحیتش مسئول می­شمارد و از هرگونه رفتار و گفتارش پاسخگویی می­خواهد.

اسلام، حکومت را امانت و مسئولیت می­پندارد و خدای دانا و بینا تصرفات خورد و بزرگ حاکمان را مورد بازپرس قرار می­دهد، لذا باید به کسی که شایستگی و اهلیت حمل آن را داشته باشد، سپرده شود. اسلام عدالت را بنیادی­ترین محور زندگی معرفی می­کند و ظلم، ستم، استبداد، دروغ، فریب، انتقام، خودخواهی و کلیه امور و مفاهیم عدالت ستیز را به شدت نهی می­کند.

اسلام، از انسان می­طلبدکه در برابر هدایات کتاب خدای منان و سنت پیامبر اسلام انقیاد، فرمانبرداری و تسلیم­پذیری قلبی بر مبنای رضامندی ظاهری و باطنی داشته باشد. اسلام از انسان می­طلبد تا در جامعه­اش یک عنصر ضرررسان، ترساننده، وحشت­آور، ناکارآمد، باردوش و مسئولیت ناشناش نباشد. و کسی را مسلمان می­داند که مسلمانان از زیان دست و زبانش در امان باشند.

خدای منان، پیامبر اسلام را پیامبر رحمت برای جهانیان معرفی کرده است، پیامبرِ رحمت، مهربانی، رأفت، عفو، بخشندگی، گذشت و تسامح است. سیرت پیامبر عزیزمان در همه حالات و تاریخ خلفای راشدین در مراحل مختلف شاهد رحمت و مهربانی­های فراوانی در جامعه است. پیامبر رحمتی که قتل یک مسلمان را خطرناکتر از ویران کردن کعبه مشرفه معرفی می­کند و پیامبر رحمتی­که کشتن یک حیوان را نیز با سختی و شکنجه منع می­کند.

اما!!

قتل، کشتار، غارت و جنایتی که امروز در کشورهای اسلامی بویژه در افغانستان زیر نام اسلام جریان دارد، اسلام از همه این جنایت­ها بیزار است. اسلام را ابزاری ساخته اند تا همه مظالم، استبداد و طغیان خویش را در زیر نام آن پنهان کنند، به هر عمل حرامی دلیلی بسازند، هر ظلمی را توجیهی کنند و به هر ستمی محملی بتراشند.

باید بدانند که بازی کردن با اسلام و ارزش­های آن بهای سنگینی در پیشگاه خدای متعال و در نزد مردم مسلمان دارد و بی­تردید عاقبت ظالمان، رسوایی و نابودی است. آیا هشدار این ندای آسمانی قلب­های سخت و سنگی ظالمان را به حرکت نمی­آورد؟:

{وَتِلْكَ الْقُرَى أَهْلَكْنَاهُمْ لَمَّا ظَلَمُوا وَجَعَلْنَا لِمَهْلِكِهِمْ مَوْعِدًا} [الكهف: 59]

ترجمه: این شهرها و آبادیهایی است که ما آنها را هنگامی که ستم کردند هلاک نمودیم و برای هلاکتشان موعدی قرار دادیم! (آنها ویرانه‌هایش را با چشم می‌بینند و عبرت نمی‌گیرند)

{وَلَوْ تَرَى إِذِ الظَّالِمُونَ فِي غَمَرَاتِ الْمَوْتِ وَالْمَلَائِكَةُ بَاسِطُو أَيْدِيهِمْ أَخْرِجُوا أَنْفُسَكُمُ الْيَوْمَ تُجْزَوْنَ عَذَابَ الْهُونِ بِمَا كُنْتُمْ تَقُولُونَ عَلَى اللَّهِ غَيْرَ الْحَقِّ وَكُنْتُمْ عَنْ آيَاتِهِ تَسْتَكْبِرُونَ} [الأنعام: 93]

ترجمه: و اگر ببینی هنگامی که (این) ظالمان در شداید مرگ فرو رفته‌اند، و فرشتگان دستها را گشوده، به آنان می‌گویند: «جان خود را خارج سازید! امروز در برابر دروغهایی که به خدا بستید و نسبت به آیات او تکبّر ورزیدید، مجازات خوارکننده‌ای خواهید دید»! (به حال آنها تأسف خواهی خورد)

نمایش بیشتر

سیمرغ

سیمرغ یک نهاد فرهنگی و اجتماعی است که با اشتراک جمع کثیری از اندیشمندان، فرهنگیان و نویسنده‌گان در حوزه تمدنی و فرهنگی فارسی_ پارسی تشکیل گردیده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا