ملاله یوسفزی: طالبان را به رسمیت نشناسید!
ملاله یوسفزی، برنده جایزه نوبل صلح، امروز یکشنبه رهبران مسلمان را فراخواند تا از به رسمیت شناختن دولت طالبان افغانستان خودداری کرده و با مخالفت با محدودیتهای این گروه بر آموزش زنان و دختران، رهبری واقعی را نشان دهند.
اظهارات ملاله یوسفزی، که هماکنون در پاکستان به سر میبرد، در سخنرانی او در «کنفرانس بینالمللی آموزش دختران در جوامع مسلمان: چالشها و فرصتها» در پایتخت پاکستان، اسلامآباد، مطرح شد.
ملاله یوسفزی از مقامات آموزشی کشورهای مختلف خواست تا با استفاده از قدرت و نشان دادن رهبری واقعی، امکانات آموزشی را برای زنان در سراسر جهان فراهم کنند. او همچنین تأکید کرد که طالبان جنایات خود را با توجیهات فرهنگی و دینی پنهان میکنند.
از سوی دیگر، دکتر خالد مقبول صدیقی، وزیر آموزش و آموزش فنی حرفهای پاکستان، در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که نمایندگان دولت طالبان افغانستان علیرغم دعوت به این کنفرانس دو روزه، در آن حضور نیافتند.
گفتنی است که با حضور و حمایت نخستوزیر پاکستان، محمد شهباز شریف، سازمان “رابطه جهان اسلام” به نمایندگی از دبیرکل خود، رئیس هیئت علمای مسلمان، شیخ دکتر محمد بن عبدالکریم العیسی، امروز در پایتخت پاکستان، اسلامآباد، ابتکار جهانی خود برای “آموزش دختران در جوامع مسلمان” را که با حمایت دولت پاکستان برگزار میشود، راهاندازی کرد.
در کنفرانس افتتاح این ابتکار، سازمان همکاری اسلامی به عنوان حامی برنامهها و پروژههای این ابتکار حضور داشت و دبیرکل آن، حسین ابراهیم طه، به همراه شماری از شخصیتها و نهادهای برجسته، از جمله برخی مفتیهای جهان اسلام، اعضای هیئتها و شوراهای علمی، مجمع فقه اسلامی وابسته به رابطة جهان اسلام و مجمع فقه اسلامی بینالمللی سازمان همکاری اسلامی، و همچنین تعدادی از مقامات آموزشی و روسای دانشگاههای اسلامی شرکت کردند.
این ابتکار بر آگاهیبخشی در جوامع مسلمان در خصوص آموزش دختران، از طریق محورهای مختلف، برنامههای مشترک و توافقنامههای حمایتی، تمرکز دارد. این برنامه پیام و اهداف آگاهیبخش خود را به جوامع مسلمان در داخل و خارج از جهان اسلام، به افراد و نهادهای عمومی و خصوصی، منتقل میکند.
همچنین این برنامه شامل راهاندازی یک پلتفرم همکاریهای بینالمللی است که با امضای چندین توافقنامه میان نهادها و سازمانهای منطقهای و بینالمللی مرتبط با توانمندسازی زنان و حمایت از حق آموزش دختران همراه خواهد بود و اقدامات عملی در این زمینه را آغاز خواهد کرد.
دکتر العیسی تأکید کرد که این ابتکار، به لطف خدا، یک حرکت مؤثر و ملموس خواهد بود که از طریق توافقنامههای کیفی تحقق خواهد یافت. او خاطرنشان کرد که این اقدام فقط یک درخواست یا بیانیهی ساده نخواهد بود، بلکه یک تحول بنیادین در حمایت از آموزش دختران خواهد بود که هر دختر محرومی و هر جامعهای که به فرزندان خود نیاز دارد، از آن بهرهمند خواهد شد.
نخستوزیر پاکستان، محمد شهباز شریف، از تعهد قاطع رابطة جهان اسلام نسبت به آموزش و پیشبرد این ابتکار مهم قدردانی کرد و گفت: «تضمین دسترسی برابر دختران به آموزش یکی از فوریترین چالشهای کنونی است.»
دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، حسین ابراهیم طه، نیز آمادگی این سازمان را برای حمایت و موفقیت این ابتکار اعلام کرد و آموزش دختران را حقی اساسی و ضروری برای تحقق توسعه دانست.
وزیر آموزش و آموزش فنی پاکستان، دکتر خالد مقبول صدیقی، این روز را تجلی یک دیدگاه مشترک برای توانمندسازی زنان از طریق آموزش دانست و گفت: «آموزش یک امتیاز نیست بلکه یک حق اساسی است.»
دکتر نیگار جوهر خان، نخستین زن پاکستانی با درجه ارتشبدی در ارتش، تجربه شخصی خود در آموزش را شرح داد و گفت: «آموزش زنان نقش آنها را در تصمیمگیری و رشد اقتصادی تقویت میکند.» او همچنین بر اهمیت اختصاص بودجه بیشتر به آموزش زنان تأکید کرد.
این کنفرانس شامل جلسات علمی، وزارتی و کارگاههای مختلف در موضوعاتی مانند «آموزش زنان در اسلام»، «نقش تاریخی و معاصر زنان»، «پاسخ به شبهات درباره آموزش زنان»، و «تکنولوژی و فرصتهای آموزشی» بود.