نماینده خاص اتحادیه اروپا: از مسیری که افغانستان در پیش گرفته است، عمیقا نگرانم
نماینده خاص اتحادیه اروپا پس از سفر پنج روزه به افغانستان گفت مسیری که این کشور در نتیجه دستورالعملهای رهبر طالبان در پیش گرفته، عمیقا او را نگران کرده است. توماس نیکلاسون گفت که هیچ مقام طالب قادر نبود دلیل صدور این فرمانها را توضیح بدهد.
نیکلاسون در بیانیه خود گفت که افغانستان را در حالی ترک میکند که «با توجه به وضعیت کنونی امدادی، سیاسی، حقوق بشری و اقتصادی و مسیر کلی که در آن حرکت میکند، بهویژه در نتیجه فرامین و دستورالعملهای اخیر، به شدت دچار مشکل شده است.»
این مقام ارشد اتحادیه اروپا گفت که تعامل را به بستن درها ترجیح میدهد و امیدوار است که بتواند راههای مشارکت بیشتر و متفاوت جوانان و کارشناسان افغان را در جلساتی که درباره آینده افغانستان بحث میکند، پیدا کند.
نیکلاسون گفت به رغم آنکه طرفین توصیه کردند که «به روابط و تعامل خود با طالبان نگاهی بلندمدت داشته باشیم» اما برای رسیدگی به وضعیت کنونی افغانستان نیاز به اقدام فوری، به ویژه از سوی طالبان وجود دارد.
او گفت رسیدگی فوری به این مسائل باعث میشود اتحادیه اروپا بتواند به تعامل و حمایت خود از مردم افغانستان «در شکل و حجم فعلی آن» ادامه دهد.
نیکلاسون در بیانیه خود به خصوص به وضعیت دشوار ناشی از صدور فرمانهای اخیر طالبان درباره آموزش و کار زنان اشاره کرد که سلامت و بهداشت زنان و کودکان در افغانستان را تهدید میکند.
بستن بیش از ۱۸۰ مرکز آموزش طب توسط طالبان
فرستاده اتحادیه اروپا در پایان سفر خود همچنین درباره فرمان اخیر رهبری طالبان در مورد بستن دروازههای انستیتوتهای طبی به روی دختران دانشجو گفت که نگرانی شدید اروپا را از این اقدام طالبان با عبدالکبیر، معاون سیاسی رئیسالوزرای طالبان در میان گذاشته است. به گفته این مقام ارشد اتحادیه اروپا، در اثر فرمان شفاهی منسوب به ملا هبتالله آخندزاده دروازههای بیش از ۱۸۰ انستیتوت آموزش طب دولتی و خصوصی به روی زنان و دختران افغان بسته شدند.
نیکلاسون در بیانیه خود گفت که در ملاقاتهایی که با مقامهای طالبان داشت هیچ کس قادر نبود توضیح بدهد که چرا این دستورالعمل صادر شده است یا اینکه چگونه با عواقب فاجعه بار بالقوه این تصمیم برای سلامت زنان و کودکان برخورد خواهد شد.
او همچنین گفت که طالبان هیچ برنامه مشخصی برای لغو این تصمیم، یا لغو ممنوعیت دسترسی دختران و زنان به مکاتب دولتی متوسطه و دانشگاهها که بیش از سه سال از آن میگذرد، نداشتند.
طالبان از زمانی که در آگست ۲۰۲۱ قدرت را در کابل بهدست گرفت، به تدریج محدودیتها بر کار و آموزش زنان و دختران را بیشتر کرد. در تازهترین مورد که آخرین امید دختران و زنان برای آموزش را هدف قرار داد، رهبری طالبان با صدور دستورالعملی دروازه انستیتوتهای طبی را نیز به روی دختران بست. اقدام اخیر طالبان با واکنش گسترده جامعه جهانی رو به شده است اما طالبان از کنار این انتقادها بدون اعتنا عبور میکند.
آقای نیکلاسون با اشاره به وضعیت اقتصادی شکننده افغانستان تحت کنترول طالبان گفت: «واضح است که بدون یک چارچوب قانونی شفاف برای سرمایهگذاری خارجی، بعید است که سرمایهگذاران معتبر بینالمللی افغانستان را به عنوان یک مقصد جذاب ببینند.»