تحلیل و تبصره سیاسی

محمدالشرع معروف به ابو محمد الجولانی دیروز و امروز!

نویسنده: شمس الدین حامد

 

احمدحسین الشرع مشهور به الجولانی درسال (۱۹۸۲) در ریاض، عربستان سعودی که، پدرش در آن زمان تا سال ۱۹۸۹ به عنوان مهندس نفت کار می کرد، زاده شد. خانواده الجولانی در سال (۱۹۸۹) به سوریه بازگشت و تا زمان انتقال الجولانی در سال (۲٠٠۳) به عراق در محله‌ی المزه دمشق زندگی می کرد. نسبت «الجولانی» نام نظامی اوست که به بلندی های جولان سوریه اشاره دارد، و در جریان جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷ از سوی اسرائیل ضمیمه شد. الجولانی پس از حمله ی امریکا در سال ۲٠٠۳ به عراق برای، جنگ علیه امریکایی ها رفت. الجولانی در عراق به سازمان القاعده پیوست و به سرعت در سلسه مراتب القاعده در عراق جاگرفت و ترقی کرد. الجولانی پیش از درگیری و جنگ داخلی عراق در سال ۲٠٠۶ از سوی نیروهای امریکایی دستگیر و به مدت پنج سال در زندان های امریکایی ها زندانی شد.
احمدحسین الشرع مشهور به الجولانی با ابو بکر بغدادی یکجا شد. الجولانی در سال ۲٠۱۳ دعوت ابوبکر بغدادی رهبر داعش مبنی بر انحلال جبهه النصره را نپذیرفت و وارد جنگ با داعش شد. الجولانی در سال ۲٠۱۵ طی مصاحبه ای با الجزیره گفت:« جنگ جبهه النصره باکسانی است که به قتل، شکنجه و تجاوز به اهل سنت اقدام کرده اند». او به ادامه گفت:« علویان سوریه از نظرفقها و کارشناسان از، دین خارج محسوب می شوند».
در اکتبر ۲٠۱۵ الجولانی خواهان حملات بی ملاحظه به روستاهای علویان در سوریه شد. درسال ۲٠۱۶ الجولانی در پیامی ضبط شده اعلام کرد:« جبهه النصره از این پس تحت نام جدید جبهه ی فتح شام فعالیت خواهد کرد. الجولانی در بخشی از این پیام اظهار داشت که این گروه تغییر نام داده شده وابسته به هیچ مو جودیت بیرونی نیست». الجولانی در سال ۲٠۱۷ هیت تحریر شام را که متشکل از (۳۷) گروه اسلام گرا اند بنا نهاد و انحلال جبهه فتح شام را اعلان کرد. تحریرشام پس از ایجاد بلافاصله دچار ریزش شد و شماری از اعضای تحریرشام از الجولانی جدا شدند.
تشکیل هیت تحریر شام توام بود با ترورها علیه، حامیان آن. این گروه پس سرکوب وفادارانش با شاخه ی القاعده به رهبری حراس الدین در سوریه نیز درگیرشد. تحریر شام بارها در ساحات تحت حاکمیتش با گروه های جهادی وارد درگیری خونینی شده است. هیت تحریرشام به رهبری الجولانی در تاریخ هشتم ۲٠۲۴ پس از ۱۱ روز جنگ بدون مقاومت از سوی ارتش سوریه، موفق شد دمشق پایتخت سوریه را تصرف کند. با توجه به عملکرد، مبارزاتی احمدحسین الشرع معروف به الجولانی می توان گفت او دارای شخصیتی متزلزل می باشد و از اسلامی خواهی تا ناسیونایسم سوری تغییرجهت داده است. الجولانی علی رغم تغییر وفا داری پیوسته اش از یک جریان به جریان دیگر در جریان مبارزات مسلحانه اش بازهم در میان گروه های سوری خودش را تثبیت نموده و از اعتبار نسبتن خوبی بر خر دار است. از خلافت خواهی الجولانی و ریش دراز و دستار بلندش تا تغییر تازه، قیافه،ریش کوتاه و دموکراسی خواهی، از آزادی غزه و آزادی قدس تا سکوت در برابر اشغال برخی از خاک سوریه توسط اسرائیل می توان گفت او هر ارزشی را می تواند برای بقای حکومتش معامله کند.

چالش های احمدحسین الشرع «الجولانی» پس از سرنگونی حکومت بشار اسد و ساختن حکومت در سوریه ی چند پارچه:
۱- هیت تحریرشام با به دست گرفتن قدرت و تقسیم قدرت میان گروه های مختلف ایتلاف هیت تحریرشام به چالشی جدی مواجه خواهد بود.
۲- سکوت الجولانی در برابر اشغال بخشی از خاک سوریه و بماردمان بی وقفه ی سوریه به ویژه هدف قرار دادن ماشین نظامی آن توسط، اسرائیل الجولانی را در موقعیت دشواری قرار داده است. عدم واکنش رهبر هیت تحریرشام در برابر، تجاوز اسرائیل به خاک سوریه باتوجه به مبازه طلبی، و شعار آزادی غزه و قدس در میان اعضای تحریرشام و سایر گروه های جهادی خواهی نخواهی موج عظیمی از نارضایتی را در بین آن ها و اعضای ایتلاف ایجاد کرده و بزودی این نارضایتی تبدیل به چالش بنیان بر اندازی به الجولانی خواهد شد.
۳- تغییر قیافه و منش الجولانی با توجه به تفکر، افراطی اعضای هیت تحریرشام می تواند، چالش دیگری
در سر راه الجولانی باشد.
۴- چالش مهم دیگر الجولانی حضور گروه ها و افراد تا دندان، مسلح ایتلاف هیت تحریر شام است که هرکدام بخش هایی از سوریه را در دست دارند و به آسانی به تضعیف و تسلیمی سلطه ی شان به حکومت جدید تن نخواهند داد.
۵- چالش مشتعل شدن جنگ داخلی در سوریه با وجود گروه های قومی، مذهبی و گروهای مسلح قبلی که چندین سال باهم جنگیده اند به صورت بالقوه وجود دارد.
۶- فقر و مشکلات اقتصادی که میراث جنگ چندین ساله ی داخلی در سوریه است و الجولانی ضلع مهم این در گیری ها بوده چالش سخت حکومت تحریرشام خواهد بود.

۷- بازسازی خرابی و ویرانی های جنگ در سوریه کار حکومت به رهبری الجولانی را که افرادی جنگجو و خشن را از دوران مبارزاتش همراه دارد فوق العاده دشوار خواهد ساخت.
۸- حضور نیروهای بشار اسد، علوی ها و ترک ها که از تغییرات تازه به شدت ناراضی اند در دراز مدت از چالش های عمده ی حکومت به رهبری هیت تحریر شام به شمار می رود..

چالش های کشورهای همسایه و غیر همسایه، حکومت به رهبری الجولانی و ایتلاف هیت تحریرشام:

۱- بزرگترین چالش و خطر برای هیت تحریرشام دولت جنگ طلب اسرائیل است که فعلن بخشی از خاک سوریه را پس از سرنگونی دولت بشار اسد در اختیار گرفته است.
۲- خطر ترور رهبران هیت تحریر شام از سوی دولت اسرائیل به گونه ی بالفعل وجود دارد و نتانیاهو به تازگی گفته است که الجولانی را به صورت لحظه ای زیر نظر دارد. دولت اسرائیل به هیچ عنوان حضور جهادی های تند رو آن هم مسلح را در همسایگی اش کشور سوریه تحمل نخواهد کرد، از این رو حکومت هیت تحریر شام به خطر سرنگونی از سوی دولت اسرائیل مواجه خواهد بود
۳- جمهوری اسلامی ایران که به صورت تحقیر آمیزی از میدان بازی سوریه در یک توطیه ی خاینانه توسط امریکا،اسرائیل، ترکیه و کشورهای عرب رانده شده و حزب الله طرفدار ایران در لبنان را در موقعیتی دشوار قرار داده است، و خطر حضور داعش در عراق را تقویت نموده هرگز دست از سر نگونی حکومت ضد شیعه و طرفدار دشمنانش اعراب و ترکیه بر نخواهد داشت. جمهوری اسلامی ایران از تجربه ی بسیار بالایی در جنگ علیه مخالفانش بر خوردار بوده و این را در سوریه، لبنان، یمن و عراق ثابت هم ساخته است. هیت تحریر شام و سایر گروهای مسلح سوری مخالف ایران ضرب شصت ایران را قبلن در سوریه، یمن و عراق تجربه کرده اند.
۴– روسیه نیز تحقیر شده و قدرت منطقه ی اش به چالش کشیده شده است. به باور من روسیه با تمام شدن جنگ در اوکراین با آمدن ترامپ به کاخ سفید، با اتحاد با جمهوری اسلامی ایران می توانند به سوریه باز گردند و حکومت سست الجولانی را به چالش بکشند و سرنگون نمایند.
۵– ایالات متحده ی امریکا که به دنبال غارت نفت سوریه است احتمالن سوریه را ترک نخواهند کرد. حضور نیروهای امریکایی قطعن موجب خشم اعضای هیت تحریر شام خواهد شد. ازسوی دیگر جنگ گذشته ی الجولانی در برابر، اشغال عراق توسط امریکا را نیز زیر سوال می برد.
۶– کشور های سعودی و قطر نیز سلطه ی ترک ها بر یک کشور عربی (سوریه) را تحمل نخواهند کرد و آن را توهین به عرب ها تلقی خواهند نمود.
۷– دولت های عراق و لبنان از وضعیت تازه پیش آمده در سوریه راضی نیستند و از ناحیه حکومت تحریرشام در مرز های شان نگرانند.
این نگرانی ها منجر به عمل شده و سعی خواهند کرد خطر از مرز های شان را دور کنند.

نتیجه:
حکومت هیت تحریرشام که به دشواری با فشار خارجی هاشکل خواهد گرفت احتمالن دوام نخواهند آورد. این حکومت بسیار شکنن و معروض به خطر جنگ داخلی خواهد بود. حکومت تحریرشام به خطر تجاوز و سرنگونی از سوی دولت اسرائبل مواجه می باشد. اعضای حکومت هیت تحریر شام و ایتلاف آن از سوی اسرائیل ترور و مورد هدف قرار خواهند گرفت.
رابطه ی الجولانی با اردوغان پاییدار نیست و احتمال برهم خوردن ابن رابطه با توجه به سوابق الجولانی متحمل به نظر می آید. حکومت هیت تحریرشام به رهبری احمدحسین الشرع «الجولانی» به خطر قیام از سوی علوی ها، طرفداران بشار اسد، ترک ها و سایر گروه ها و مخالفان الجولانی در بلند مدت مواجه است.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا